Όταν τρώμε αυτού του είδους τις τροφές που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες , όπως οι κρέμες , τα μπισκότα ,τα γλυκά και τα πλούσια σε ζάχαρη ροφήματα, (οι οποίες ονομάζονται και τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη), αυξάνονται απότομα τα επίπεδα σακχάρου στον οργανισμό και δευτερογενώς πραγματοποιείται αντίστοιχη αύξηση της ινσουλίνης . Αυτή η αύξηση με τη σειρά της οδηγεί σε βλάβη (η οποία ονομάζεται γλυκοζυλίωση) του κολλαγόνου , της βασικής πρωτείνης από την οποία αποτελείται το δέρμα και είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της σφρυγιλότητας και της ελαστικότητας του.Η βλάβη που συμβαίνει στο κολλαγόνο είναι μια σκλήρυνση των ινών του , με αποτέλεσμα να χάνει την ελαστικότητα του και να οδηγεί στη χαλάρωση και στην εμφάνιση ρυτίδων στο δέρμα .
Για να γίνουμε πιο παραστατικοί μπορούμε να συγκρίνουμε το δέρμα με έναν ελαστικό ιμάντα . Όταν ο ιμάντας είναι καινούριος και τον τεντώνουμε , επιστρέφει αμέσως στο αρχικό του σχήμα μόλις τον αφήσουμε . Με τον καιρό όμως χάνει αυτή την ικανότητα και ‘’σακουλιάζει’’. Αντίστοιχα το δέρμα σακουλιάζει-χαλαρώνει με τα χρόνια και τις επανειλημένες γλυκοζυλιώσεις.
Τι πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε αυτή την επιβάρυνση ;
Θα πρέπει να επιλέγουμε τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες βραδείας ενεργειακής αποδεσμεύσης ώστε να διατηρείται η ισογλυκαιμία , δηλαδή να αποφεύγεται η απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Τροφές πλούσιες σε καλής ποιότητας υδατάνθρακες είναι : Φασόλια, φακές, μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, μούρα, βατόμουρα, βρώμη, μούσλι, κριθάρι, ζυμαρικά αλ ντεντε, βραστές πατάτες, πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, σπανάκι, ρόκα, μαιντανός, φρέκο-ξερό κρεμμύδι, πράσσα, σκόρδο.
Η υπερβολική κατανάλωση φρούτων καθώς και χυμών είναι λάθος αφού αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα , η οποία με την σειρά της οδηγεί σε αλλοίωση της ποιότητας του κολλαγόνου και στην γήρανση του δέρματος.
